De prijs van een spanplafond zien als investering

De prijs van een spanplafond varieert en hangt af van een aantal zaken zoals oppervlakte van de ruimte, het soort doek en of je kiest voor een simpel wit doek of juist een aparte kleur of een gekke print wilt. Alles is namelijk mogelijk. Je kunt het doek stylen naar je eigen wensen en je kunt het zelfs in verschillende vormen laten aanbrengen. De meeste ruimtes zijn rechthoekig of vierkant van vorm, maar het is dus ook zeker goed mogelijk om een spanplafond in het rond aan te brengen. Bijvoorbeeld in een alkoof of als je een extra verlaging met spots in de kamer wilt aanbrengen.

Goedkoper dan andere soorten plafonds

Voor de meeste spanplafonds betaal je een bedrag per vierkante meter. Als je een spanplafond laat aanbrengen, komt de prijs hiervoor ongeveer neer op zeventig tot honderd euro per vierkante meter. Dit is dus gemiddeld. De prijs kan hoger of lager uitvallen al naar gelang er gekozen is voor kleur, vorm of print. Dit bedrag lijkt hoog, maar vergelijk deze bedragen maar eens met het laten aanbrengen van een stucplafond, een plafond met schrootjes of een systeemplafond. Daar zijn veelal hogere kosten mee gemoeid, niet alleen als het gaat om het aanbrengen, maar ook als het gaat om het onderhoud en de vervanging van een plafond.

Kosten versus de baten van een spanplafond

En daarbij kun je de prijs die je betaalt voor het spanplafond zeker zien als een goede investering. Het spanplafond vergt namelijk weinig onderhoud; het is simpel af te nemen met lauwwarm water en een doek. Het gebruik van duurdere schoonmaakmiddelen wordt zelfs afgeraden, nu juist middelen zoals chloor het doek kunnen beschadigen. Door het simpele onderhoud is het niet nodig een spanplafond snel te vervangen, het kan dus jaren mee. Het spanplafond is daarnaast gewoon overschilderbaar. Mochten er toch vlekken in zijn getrokken, vaak door sigarettenrook of bijvoorbeeld door het veelvuldig branden van kaarsjes, dan is het plafond na een verfbeurt weer zo goed als nieuw.