De voordelen van een OSB plaat

OSB plaat

Een OSB plaat staat voor Oriented Strand Board en is een soort constructiemateriaal. Hoewel ze vaag lijken op spaanplaat, gebruiken alle platen met georiënteerde strengen langere, grovere stukken hout – dit verhoogt de mechanische sterkte en weerstand tegen vocht, maar een glad oppervlak wordt opgeofferd.

OSB is een technische vorm van spaanplaat, of een OSB plaat, geproduceerd door toevoeging van lijm aan strengen hout van verschillende diktes om lagen te vormen die op elkaar worden gedrukt. Dit zorgt voor een consistente dichtheid en wordt zorgvuldig gedaan zodat er geen open openingen zijn – waardoor het bord waterdicht is en bestand is tegen vocht.

OSB is zowel kosteneffectief als duurzaam – het kan worden gemaakt van ontluikende jonge boompjes, waarvan vele afkomstig zijn uit Britse FSC-gecertificeerde bossen. Het wordt meestal gekocht in vellen wat betekent dat je een hele muur kunt omhullen met enkelvoudige verticaal georiënteerde vellen. OSB kan echter tot elke maat worden vervaardigd.

OSB plaat

Voordelen

  • Er zijn veel voordelen aan het gebruik van OSB. Allereerst zijn de materialen waaruit deze planken zijn gemaakt oersterk en duurzaam en daarom hebben deze planken een extreem hoog draagvermogen in de constructie. Wat ook belangrijk is om op te merken is dat microfineer, samen met bindmiddeladditieven, deze platen technisch uiterst capabel maakt.
  • Naast de onbetwistbare kwaliteit draagt ​​het gebruik van OSB-panelen bij aan het natuurlijker maken van je woning. Dit is het geval als we het hebben over muren en vloeren, maar ook over meubels gemaakt van deze planken.
  • Een ander voordeel van het gebruik van deze boards is de duurzaamheid. Deze investering zal zich in de toekomst terugbetalen.
  • Als je een milieuactivist bent, weet dan ook dat je een goede daad hebt verricht door OSB te gebruiken. Het gebruik van natuurlijke materialen in plaats van kunstmatige is goed voor het milieu.
  • Zoals eerder vermeld, heeft OSB overal een consistente dichtheid – en dit betekent dat het geluidsisolerende eigenschappen heeft.
  • Door de fabricagemethode lijkt elke plaat erg op elkaar (zo niet identiek) – wat zorgt voor gebruiksgemak bij het maken van vloeren en het werken in andere grootschalige projecten.

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste OSB plaat? Neem dan contact op met Limtrade!