De letters en nummers op een tekenpotlood

tekenpotlood

Een tekenpotlood, wie heeft hier vroeger nou niet mee gespeeld? Het hebben van tekenpotloden is wellicht een van de leukste dingen die kinderen kunnen doen, en zelfs volwassenen vaak nog enorm van genieten. Met tekenpotloden kun je namelijk je creatieve geest de vrije loop laten gaan. Maar wat betekenen de letters en cijfers op de potloden eigenlijk?

De letters op het tekenpotlood

Wanneer je een tekenpotlood aanschaft, zul je waarschijnlijk te maken krijgen met allerlei verschillende letters en cijfers die hardheid aangeven. Deze codes zijn bedacht in 1889 door een Duitse man die Friedrich von Hardtmuth heette. In zijn systeem staat de H voor hard, de letter B staat voor een zacht potlood met meer grafiet, en de letter F staat voor een fijn potlood. Hier staat dan vervolgens weer een cijfer voor genoteerd. 

tekenpotlood

Maar wat zijn die cijfers op een tekenpotlood?

Het cijfer voor de letters H, B en F staat voor de gradatie van het potlood. In eerste instantie waren er zeventien verschillende hardheidsgraden beschikbaar, die gingen van 9H tot maar liefst 6B. Momenteel zijn er veel meer beschikbaar. Dit komt door verschillende merken die hun eigen kant op gaan met hun potloden. Hierdoor willen ze zoveel mogelijk dingen aanbieden voor hun klant.